به نام خدا
نام پیشنهاد دهنده : محمد برازی
شرح پیشنهاد: کلیه ی معلمان و مربیان به دنبال دستیابی به روشی هستند که به وسیله ی آن بتوانند انگیزه ی یادگیری را در دانش آموزان بیشتر نمایند تا یادگیری به صورت عمیق و گسترده و از روی میل و اشتیاق صورت پذیرد. این امر تحقق نخواهد یافت مگر زمانی که خود دانش آموزان دارای نقش زیادی در فرایند آموزش باشند بنده حقیر با استفاده از 30 سال تجربه در فعالیتهای آموزشی و انجام شیوه های متعدد تدریس در کلاس و مطالعه ی آثار مربیان تعلیم و تربیت سرانجام در این اواخر خدمت موفق به کشف تجربه ای ارزشمند و در عین حال بسیار آسان شدم که اجرای آن توانسته است دانش آموزان را در مقایسه با گذشته بی نهایت به یادگیری و یاد دادن علاقه مند نماید این روش در کلیه ی دوره های تحصیلی و برای تمام مواد درسی قابل اجرا و نتایج آن به صورت معجزه آسایی خشنود کننده برای معلم و دانش آموزان می باشد. با شرح جزئیات می توانیم با روش مذکور بیشتر آشنا شویم.
1- تهیه ی تعدادی از کارت از کاغذ معمولیA4 در اندازه ی 10 در 15 یعنی از هر ورق A4 می توان 4 کارت مساوی تهیه نمود البته این کارتها باید ابتدا به کمک کامپیوتر تهیه شوند و بعد تکثیر گردد زیرا لازم است چند عبارت ساده روی کارت نوشته شود.
2- کاربرد این کارت محدود به یک دوره ی تحصیلی با یک ماده ی درسی خاص نمی باشد بلکه برای تمام مواد درسی در سه دوره ی تحصیلی و در هر زمانی و مکانی که معلم کلاس مناسب بداند قابل استفاده است.
3- معلم یا دبیر دانش آموزان کلاس را گروه بندی نموده و آماده ی فعالیت می نماید. بهتر است اعضای هر گروه کمتراز 3 نفر و بیشتر از 6 نفر نباشند.
4- معلم بعد از اتمام تدریس موضوع مورد نظر را انتخاب نموده و اگر دانش آموزان را به 4 گروه تقسیم کرده باشد عنوان موضوع را روی 4 عدد کارت می نویسد و فعالیتی را که هر یک از گروهها باید در ارتباط با موضوع انجام دهند در قسمت مربوط به فعالیت که روی کارت چاپ شده است می نویسد سپس به هر گروه یکی از کارتها را می دهد تا فعالیت خود را انجام دهند ممکن است فعالیت گروه اول معنی کردن یک بیت شعر باشد و گروه دوم قافیه و ردیف همان بیت را مشخص کنند و از گروه سوم خواسته شود مشخص نمایند در همان بیت چند جمله ی کامل وجود دارد و از گروه چهارم بخواهد که چه تشبیهاتی در این بیت به کار رفته است. در پایان زمان مشخص شده هر گروه یکی از اعضای خود را جهت ارائه فعالیت انجام شده انتخاب می کند تا در روبروی کلاس فعالیت گروه را گزارش نماید . پس از ارائه گزارش توسط نماینده هر گروه سایر گروهها با راهنمایی معلم به اظهار نظر در مورد درستی یا ناقص بودن فعالیت می پردازند و این شیوه تا پایان گزارش بقیه گروهها ادامه می یابد معلم می تواند برای ترغیب بیشتر و ایجاد رقابت سالم میان گروهها متناسب با درستی و کامل بودن پاسخ آنها امتیازی در نظر بگیرد تا پس از چند جلسه برنده نهایی مشخص شود.
مزایای پیشنهاد: 1- چون فعالیت به صورت گروهی و مشارکتی انجام می گیرد دانش آموزان مطالب بیشتری را از یکدیگر می آموزند. 2- جریان یادگیری و یاددهی یک جانبه نیست لذا معلم و شاگرد احساس خستگی نمی کنند 3- شاگردان ضعیف نیز درگیر فعالیت می شوند و چون در جمع قرار می گیرند تحقیر نمی شوند لذا اعتماد به نفس در آنها تقویت می گردد چون آنچه را که دوستانش انجام می دهند می بیند و می شنود و به خاطر می سپارد.4- به علت تبادل تجربه سطح علمی دانش آموزان ارتقاء می یابد لذا در پایه های بعدی آمادگی بیشتری برای پذیرش مطالب درسی دارند 5- به علت تقویت دانش آموزان ضعیف آمار تجدیدی و مردودی کم می شود و تکرار پایه به حداقل می رسد 6- در پایان تدریس هیچ معلمی وقت اضافی نمی آورد و دانش آموزان بدون احساس خستگی به یادگیری تکوینی و غیر مستقیم می پردازند 7- با اجرای این روش معلم شناخت بیشتری از دانش آموزانپیدا می کند و بهتر می تواند آنها را راهنمایی نماید. 8- چون اجرای این روش می تواند تا حدود زیادی از مردودی و تکرار پایه پیشگیری نماید لذا از یک طرف میزان اصطکاک دانش آموزان و اولیای آنها با مدرسه کم می شود و از جانب دیگر هزینه ی زیادی برای آموزش و پرورش صرفه جویی می شود.9- به علت ساده بودن این روش میزان سرعت یادگیری و ارتقاء کیفیت در آموزش به صورت چشمگیری تغییر می یابد.
یک نمونه از فعالیت انجام شده توسط دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی که با استفاده از روش فوق انجام شده است جهت اطلاع بیشتر پیوست می باشد در صورت نیاز اینجانب برای دفاع حضوری از طرح آمادگی دارم.
این کارت برای فعالیت 4 گروه در یک جلسه تهیه شده است لطفا آن را به تعداد لازم تکثیر نمائید.
نام گروه:............. زمان................... دقیقه نام گروه ....................... زمان..............دقیقه
موضوع فعالیت: موضوع فعالیت:
تعیین نوع فعالیت معلم: تعیین نوع فعالیت معلم:
محل فعالیت گروه: محل فعالیت گروه:
نام گروه:............. زمان................... دقیقه نام گروه ....................... زمان..............دقیقه
موضوع فعالیت: موضوع فعالیت:
تعیین نوع فعالیت معلم: تعیین نوع فعالیت معلم:
محل فعالیت گروه: محل فعالیت گروه: